Overgewicht bij kinderen

Gelukkig is in Barneveld overgewicht bij kinderen niet een heel groot probleem in vergelijk met landelijke cijfers. Er zijn ongeveer 250 kinderen met overgewicht  en 43 kinderen met overgewicht.  Maar we weten inmiddels wel dat deze kinderen risico’s lopen om ook op oudere leeftijd overgewicht te hebben en waardoor er een hogere kans is op bijkomende ziektes door het overgewicht. Om bij de bron te starten heeft OWZ de Burgt samen met andere partners (Jeugdartsen, CJG, gemeente en Jeugdmonitor) een plan opgepakt om overgewicht bij kinderen te voorkomen en te behandelen. Ook hier geldt de vraag; wie doet wat?

 

Obesitas Jongeren 0-4 en 4-18 jaar (Informatie)

Obesitas Jongeren 0-4 en 4-18 jaar (Stroomschema)

Resultaat

Door onderling kennis te delen zijn konden er afspraken gemaakt worden voor de behandeling en begeleiding voor deze kinderen.

Daarnaast is er een nieuw programma ontwikkeld voor kinderen met overgewicht van 4-7 jaar; Berefit door de studenten van de Hoge School van Amsterdam. Voor de kinderen van 8-14 bestaat Kidsfit al en dus is een passend aanbod gecreëerd voor de kinderen met overgewicht in de gemeente Barneveld.

Het CJG gaat nu kijken naar mogelijkheden om op scholen voorlichting te geven en door middel van leuke ‘innovaties’ de doelgroep te bereiken, waterprojecten etc.